Vikten av spänning

Sport bygger till stor del på känslor och på en vilja att besegra sin motståndare. Om motparterna är likasinnat inställda och har en skicklighetsnivå som motsvarar varandra så blir det ofta spännande drabbningar.
Match

Tjusningen med sport

Och just spänning är förmodligen en av de viktigaste orsakerna till varför människor attraheras så mycket av sport och tävlingar generellt. Även om det också handlar mycket om gemenskap och laganda, men utan spänningen så försvinner det som är den verkliga tjusningen med sport.

Skribenten Mikael Nylander beskriver det rätt så bra i en gammal krönika på Svenskafans.com, där han skriver om att det är en självklarhet att en match ska vara spännande och nervös. Han beskriver till och med en nervositet över att matcher inte ska bli så nervpirrande som han hoppats, vilket kanske är att överdriva det hela något, men det finns definitivt en poäng i resonemanget. Hockey (som han exemplifierar med) är en rolig sport, men utan spänningen så blir det sömnigt.

Vad är spänning?

Vad är det då som skapar spänning och hur kan sådana som Mikael Nylander försäkra sig om att det blir nerv i matchen han valt att titta på. Vi tänkte ta upp några faktorer som påverkar.

  • Engagemang – Engagemanget är kanske den viktigaste faktorn här. Har du något engagemang i något av lagen som spelar eller är det bara två randomlag? Spelar ett lag du håller på så blir det automatiskt en viss nerv oavsett förutsättningarna.
  • Spel – Har du inte något engagemang i en match så kan du skapa det själv. Lägger du ett spel på något av lagen så kommer du förstås att vilja se att något av lagen vinner. Vill du vara säker på att du får en match med spänning i så kan du kolla in dagens speltips på Tippat.se och välja en match där oddsen är jämbördiga på båda lagen.
  • Ändrade förutsättningar– Något som är vanligt i sport är ändrade förutsättningar just före det ska börja. Någon som stukat en fot, blivit magsjuk eller tvärtom, någon som efter uppvärmning visat sig kunna delta trots att det inte förväntades.
  • Rivalitet – Rivalitet mellan de som möts är en stor faktor för spänningen. Ett derby mellan två rivaliserande klubbar är ofta spännande oavsett hur det har gått för lagen i övrigt under säsongen.
  • Hur mycket det gäller – Hur mycket matchen gäller är också en viktig faktor. Är det en match i serielunken eller är det en avgörande slutspelsmatch?