Alpina världscupen i Åre

Den som gillar skidsport har haft mycket att glädjas över den senaste veckan. Den 13:e och 14:e december genomfördes den alpina världscupen i Åre.

Från början var det tänkt att den skulle hållas i Frankrike och Val d’Isère och Courchevel. Dock märkte man redan i slutet av november att det rådde snöbrist där och förslaget kom att Åre skulle få ta över. Åre kommer även att arrangera slalom och storslalom för damer i mars 2015. Många av de svenska deltagarna gladde sig åt detta besked.

Inför damslalomen fick Mikaela Shiffrin bära ett tungt favoritskap, något man inte minst såg på hur låga odds de stora spelbolagen lagt på att hon skulle vinna. Detta är dock inte speciellt konstigt, för hon har under de två senaste åren dominerat slalomcupen och man kan verkligen säga att hon haft en karriär som gått spikrakt uppåt. Bara 15 år gammal gjorde hon sin debut i världscupen och redan året särpå vann hon sin första världscupseger. 2012 fick hon sitt stora genombrott då hon vann just slalomen i Åre.

Det blev dock inte någon vinst i Åre för Shiffrin, för istället så överraskade Maria Pietilä Holmner alla och tog hem segern. Shiffrin hamnade på fjärde plats, efter slovenska Tina Maze och ytterligare en svenska – Frida Hansdotter. Innan tävlingen fanns det förhoppningar om att svenskorna skulle klara sig bra men ingen hade nog trott på två pallplaceringar. Faktum är att Maria Pietilä Holmner inte ens tippats ta pallplats av experterna men låg etta redan efter första åket.

Inför andra åket fick hon press på sig då Maze, Hansdotter och Shiffrin gjorde bra åk och hamnade på pallplats. Nerverna höll dock och en lycklig Pietilä Holmner kunde ta hem segern med 1.43,65 jämfört mot Tina Mazes 1.43,71. Det blev också en historisk seger – första svenska damsegern i Åre någonsin.

Kanske var hon dock inte lika överraskad själv, för såhär sa hon innan säsongen började: